LUTFI SYAFIQ

Saturday, July 28, 2012

Puding Jagung

Salam. Hurm, kalau time petang-petang mesti tekak rasa kering, tawar, pahit dan loya semua ada kan? (lelebih pulak rasanya). Kalau dapat puding best ni. Tambah-tambah puding yang semalaman dalam peti sejuk. Lagi terbaik! Sekarang ni aku nak share resepi puding jagung dengan korang-korang yang rasa free nak memasak kat rumah time-time gini. Resepi ni simple, cepat dan mudah ok. Pergi usha kat bawah ok :)

pudingjgungkini6

Gambar kat atas daripada carian Google. Maaf yer takde gambar yang aku snap sendiri.

Bahan-bahan:

  • 1 cawan tepung kastad
  • 1 cawan jagung manis
  • 3/4 cawan gula
  • 3 cawan air
  • 1 1/2 cawan susu cair

Cara mudah:

  • Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
  • Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.
  • Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan.
  • Korang boleh laa topping dengan apa-apa topping yang korang suka. (aku prefer topping dengan   jagung dalam tin plus susu pekat).

    Amacam? Terliur tak? Jom cuba!

  • No comments: