LUTFI SYAFIQ

Saturday, July 28, 2012

Sotong Tempura Berempah

Salam. Selamat hujung minggu semua :) Time hujung minggu macam ni memang best masak-masak kat rumah kan? Haha, aku ni memang jenis kaki masak. So, kali ni aku nak share dengan korang macam mana mau buat sotong goreng tepung. Tapi aku olah sikit tepung tu kasi berempah sikit. Baru laa harum! Hehe.

sotong berempah

Bahan-bahan:

  • sotong
  • 10 sb tepung tempura
  • sedikit halba campur
  • sedikit lada hitam
  • garam secukup rasa (kalau tepung tempura sudah masin, jangan tambah garam)
  • air ais

Cara:

  1. Campur semua bahan kering dalam satu bekas.
  2. Bancuh dengan air ais. (kasi pekat sikit jangan terlampau cair)
  3. Celup sotong dalam tepung yang sudah dibancuh dan goreng sampai garing.
  4. Boleh dihidangkan bersama sos thai.

Simple kan? Tau tak kenapa aku guna air ais? Sebab nak kasi rangup. Ini petua tau. INGAT!

Selamat mencuba :)

No comments: